food of food design?

Top-koks en designers werkten in koppels samen om hun eigen Signature Snack te ontwerpen. De vraag was of de synergie tussen ontwerper en kok meer teweeg zou brengen dan gewoon een mooi opgemaakt bord.

De opdracht was niet gemakkelijk: naast innovatief, mooi gepresenteerd, lekker en trouw aan hun eigen signatuur, moesten de haute cuisine snacks ook zo goed reproduceerbaar zijn dat ze voor slechts 5 euro rechtstreeks uit de muur verkocht konden worden.

Presented @


Images

Joep Lennarts

www.joine.nl
www.chrisfraass.com

PEANUT-BUTTER & JELLY DONUT-HOLES WITH COTTON CANDY

De Signature Snack van Maarten Baptist (Joine) en Chris Fraass (CMF culinair) is alles wat de naam doet vermoeden: lekker zoet en een lust voor het oog.

SPONGE

165 gr bloem
1 pakje (7 gr) gedroogde gist
230 ml lauwwarm water


Ingrediënten mengen en afgedekt op een warme plek bewaren.

DONUT-HOLES 60 gr boter
60 gr suiker
2 eieren
5 gr zout
290 gr bloem
Neutrale zonnebloem of maisolie


Ingrediënten samen met de sponge tot een glad, elastisch deeg mengen dat schoon van de kom trekt. Zonodig extra bloem toevoegen. Afdekken en 1 à 2 uur in de koelkast laten rusten. Het deeg uitrollen tot ± 15 mm dikte. Rondjes uitsteken van 35 mm, ± 10 gram (donut-hole formaat). Pas zonodig de dikte aan. Frituur de donut-holes op 160º C goudbruin. Laat afkoelen op een schone, droge theedoek.

Deegresten weer in elkaar kneden en opnieuw uitrollen. Deze donut-holes voor het frituren ± 1 uur laten rusten.

VULLING American style pindakaas (glad, zonder stukjes, met suiker)
Aardbeienconfiture/jelly (glad, zonder zaadjes of vruchtvlees)


Vul de donut-holes met de pindakaas en jam, gebruik hiervoor een spuitzak met een kleine gladde spuitmond. Garneren met spinsuiker.